Přeskočit na hlavní obsah

Halloween - Samhain, původ, tradice a legenda o Hrozném Jackovi

Source/zdroj: Pinterest [23:30, 30.10.2023]


 

Ahojky! Dnešní datum je 31. říjen. Jak mnozí víte, dnes se oficiálně slaví Halloween. Sice to není náš původní svátek (ne, že bychom moc originálních svátků měli), a není moc lidí, kteří by halloween zde slavili, ale v obchodech už dlouhou dobu můžete sehnat halloweenské ozdoby a sladkosti. Dlouho jsem přemýšlela, jestli bych se měla věnovat tématickým článkům, ale říkám si, že nebude od věci, když si aspoň trochu rozšíříme naše obzory. A o čem tedy dnešní článek bude? Budeme se věnovat vzniku samotného svátku. Dalo by se říct, že dnešní článek bude pilotním dílem jakési série, kde se budeme různě věnovat svátkům napříč světem. Tak jdeme na to. 🎃 

Source/zdroj: Pinterest [23:32, 30.10.2023]

Samhain - původ, zvyky

Svátek jménem Halloween je spojován s keltským svátkem Samhain. Ve zkratce lze říct, že se jedná o keltský svátek (o tom, kdo jsou Kelti si povíme zase jindy, důležité je, že žili zhruba před 2000 lety a obývali především území dnešního Irska, Spojeného království a severní Francie, !ALE! to neznamená, že nebyli i jinde), který se slavil z 31. října na 1. listopad. Někdy bývá pojmem Samhain označený také měsíc listopad (v literatuře jsou první tři týdny listopadu označovány jako an t-Samhain). Jeho ekvivalenty jsou Samhainn, Samonios, Samhuinn. Pro Kelty Samhain znamenal přechod léta a zimy (období spojováno mnohdy s vyšším počtem úmrtí lidí a období, kdy mnohdy docházelo k poškození úrody), zároveň ho vnímali jako začátek nového roku. Samhain Kelti vnímali jako čas, kdy mizí hranice mezi světem živých a světem mrtvých a věřilo se, že se mrtví v tento čas vracejí zpět do světa živých, a že je možné navštívit ze světa živých podsvětí. Slavil se jako protipól Beltainu. Se Samhainem jsou spojené tradice jako prostírání stolu u večeře i pro zesnulé nebo nechávat zapálenou svíčku v řepě, kteřá měla svítit na cestu bloudícím duším. Lidé se mnohdy převlékali do starého oblečení, malovali si obličeje a snažili se tak uchránit před zlými silami. Za zmínku určitě stojí i to, že keltští drudové rozdělávali obrovské ohně, u kterých se shromažďovali lidé a poskytovali obětiny božstvu. Během oslav Keltové nosily kostými, které tvořily zvíření hlavy a kůže (wikipedia.cz, history.com).

Source/zdroj: Pinterest [23:40, 30.10.2023]

Halloween = All Hallow's Eve (=Předvečer všech svatých)

Jak již z výše zmíněného vyplývá, Halloween je velmi propojený se Samhainem. Oslava Halloweenu byla velice omezená v koloniální Nové Anglii kvůli protestantské víře. Nicméně i tak oslavy probíhaly, i když mnohem víc se slavil v jižních koloniích. První oslavy v Americe probíhaly tak, že si lidé vyprávěly strašidelné příběhy, tančili a zpívali si. Do druhé poloviny 19. století se Halloween neslavil na celém území Ameriky. Jinak je tomu však od druhé poloviny 19. století, kdy se do Ameriky dostali přistěhovalci, kteří utíkali před irským bramborovým hladomorem. Měli velký podíl na popularizaci Halloweenu. Oslavy probíhaly velice podobně jako ty, které známe z dnešních dob. Nejvíce je typický pro USA, Kanadu, Velkou Británii, Irsko a Austrálii (history.com).

Source/zdroj: Pinterest [23:44, 30.10.2023]

S Halloweenem je spojená tradice zvaná Trick or Treat. Jedná se o koledu, kdy si koledníci říkají o sladkost, a když jim nic nedáte, můžou na vás seslat kletbu. Nicméně i tato koleda má svou historii. A jakou? Američané si z evropských tradic převzali oblékání se do kostýmů a malování si po obličeji, ale také chozeníod domu k domu a žádání o jídlo či peníze. Mladé ženy věřily, že se jim podaří odhadnout vzhled budoucího manžela během Halloweenu, když budou dělat triky s přízím odřezka jablek, či se zrcadly. V dnešní době už nemá náboženský podtext, jako měl dříve (history.com).

Source/zdroj: Pinterest [23:44, 30.10.2023]

Jack-o'-lanterns (=Jackovy lucerny)

K Halloweenu neodmyslitelně patří dlabání a vyřezávání dýní (v dřívějších dobách se používaly tuříny, brambory a červená řepa), do kterých se vkládá/la zapaléná svíčka. Lidé tak vytváří Jackovy lanterny. Ale proč se vlastně vydlabaným dýním, nebo-li lucernám říká právě Jackovy lucerny? Pojí se k tomu stará legenda, na kterou se spolu podíváme.  Podle legendy prý žil špýmař a opilec jménem Jack. jednoho dne se v předvečer všech svatých (tedy na Halloween) natolik opil, že ho postupně opuštěla jeho duše a z pekla si pro něj došel ďábel s tím, že ho vezme sebou do pekla. Jack s ďáblem smlouval. Přemluvil ďábla, aby se proměnil na 6 pencí, kterými by mohl zaplatit poslední pivo a hospodskému dal pouze 5 pencí. Protože mu nezaplatil 6 pencí, ďábel, který v ně byl přeměněný se nemohl proměnit zpět. Ďábel Jackovi slíbil rok života navíc, když ho nechá proměnit do své původní podoby. Jackovi tohle vítězství stouplo do hlavy a vůbec si nepřipouštěl, že si pro něj ďábel přišel, jenže se tak v další předvečer všech svatých stalo. Naštvaný ďáběl dostal žízeň, a chuť na hrušku, která rostla kousek od nich. Jenže Jack ho znovu přechytračil - nabídl ďáblovi, že mu může vylézt na ramena. On tak učinil, zatímco se Jack chopil své šance a vyryl do kůry stromu kříž, a tak ďábel nemohl slézt. Nakonec se po dlouhém smluvání Jackovi podařilo usmlouvat, že si ho do pekla nikdy nevezmou. Potom se z něj stal ještě větší opilec a byl velice krutý, nakonec kvůli svému zhýralému životu zemřel přesně v předvečer všech svatých následujího roku. Jeho duše se vydala do nebe, kam ho pro jeho odporný život nevzali, a do pekla nemohl kvůli smlouvě. Ďáblovi se ho zželelo, ale smlouvu porušit nemohl, a tak dal Jackovi žhavý uhlík, který měl Jack nosit temnotou a hřát se o něj, vždy na výročí své smrti. To je důvod proč lidé do vyřezaných dýní dávají uhlíky nebo svíčky, právě kvůli Jackovi, aby nebloudil temnotou a mohl se v nekonečné zimě ohřát (Angličtina bez biflování).

Source/zdroj: Pinterest [23:46, 30.10.2023]

A na závěr se s vámi rozloučím hezkým edukativním videem. Tak co, slavíte Halloween? Popřípadě líbí se vám tento svátek? 

Mějte se krásně.



Komentáře

  1. It is a really informative and interesting 😃 blog. I am excited to read more blogs by you

    OdpovědětVymazat
  2. Oni ti Keltové žili nějaký čas i na našem území. To až potom odešli dál na západ. Ale někteří tu třeba zůstali a smísili se se Slovany, co přišli potom. Takže co když je ve skutečnosti Halloween původnější u nás, než v Irsku? Jen taková otázka k zamyšlení.
    Jinak já si myslím, že všechny pohanské i nepohanské národy si uvědomovali, že doba, která spadá na přelom října a listopadu je opravdu temná. A opravdu evokuje představy o tom, že v tu dobu jsou hranice mezi říšemi živých a mrtvých nejtenčí. A ty mlhy to ještě umocňují. Když v zimě nasněží, tak ten svět zase vypadá světleji a je to hned veselejší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, v tom máš pravdu. Chci se tomuhle věnovat v jiném článku z pohledu archeologie (jsem studentkou magisterského studia pravěké a středověké archeologie). Nesmíš zapomenout, že Halloween z keltského svátku vychází, ale není jím, takže jako takový se zde vlastně nikdy neslavil.

      V tom s tebou souhlasím. Poznali to zároveň na úrodě, měnilo se počasí a tak dále.

      Děkuji moc za tvůj názor 😊😊

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dušičky

Foto: K. Turek , zdroj: horydoly.cz [20:30, 1.11.2023]   Vítám Vás u nového článku. Dnes máme 2. listopadu. Vím, že se to teď sešlo poněkud zvláštně a máme tady za sebou dva články týkající se v podstatě smrti. Nicméně si myslím, že si i Dušičky zaslouží svůj prostor stejně tak jako Halloween. Tak jdeme na to.

Náměsíční vrazi - Stanislava Veselá alias Krimi Příběhy |Book review #1|

Fotila: Bella-Kejtý Ahoj všem! Jak jsem již avizovala, tak si dáme od článků, které se týkají svátků na nějakou chvíli pauzu. Dnes vám přináším recenzi knížky, která na mě velice hluboce zapůsobila. Autorku podcastu a youtube kanálu Krimi Příběhy poslouchám už více než rok, a vlastně pouze díky jejímu zpracování příběhů jsem se dostala k žánru True Crime, kterému jsem naprosto propadla (později vám přidá článek o podcastech na Spotify, kde se ke Stáně ještě vrátíme). Jejím videím jsem propadla natolik, že si je mnohdy pouštím jako kulisu, když něco dělám, paní Stáňa je velice příjemná a její hlas se velmi dobře poslouchá. Když na svém Instagramu ohlásila novinku, že jí vyjde kniha, byla jsem nadšená. A moje nadšení ještě vzrostlo, když jsem se dozvěděla, že chystá autogramiádu v Praze v Paláci knih Luxor. Autogramiáda proběhla 23.10.2023, takže mám svou první knihu s věnováním. Ještě než jsem byla na autogramiádě, neměla jsem knihu přečtenou. Tu jsem si přečetla po autogramiádě a jak